African village life

Detta är en unik gruppresa till Sierra Leone -Västafrika, utformad för dig som vill uppleva något genuint afrikanskt. Det är resan för dig som vågar gå utanför ditt bekväma liv under några dagar och vill försöka förstå hur det är att leva utan elektricitet i en afrikansk by i Sierra Leone. Du är en av de få som får chansen att uppleva afrikanskt byliv på riktigt. 

Mongere är byn där Mamoud Kamara Jr växte upp och där hans mormor var Town chief. Mongere ligger vid en flod, som förser byn med fisk. Byn försörjer sig främst genom jordbruk och guldgrävning. Mongere är inte en “turistanpassad by”, utan en helt vanlig genuin Sierra Leonsk by. Ni kommer bo i ett hus med tillgång till västerländsk toalett. Med ett öppet sinne och ett vänligt leende har du all möjlighet att umgås med människor som gärna visar dig sitt liv och är nyfikna på vem du är.

Förutom denna fantastiska upplevelse så kommer ni även åka till naturreservatet Tiwai Island, där ni får vandra i en orörd regnskog och titta efter alla de apor och andra djur som lever fritt där. Ni sover i tält en natt på ön. Det finns tillgång till dusch och bra toalett.

Vi kommer spendera en natt och delar av en dag i Sierra Leones näst största stad, Bo. Staden har en härligt marknad och man kan tydligt se landets koloniala historia.

Utöver byn och Tiwai Island kommer ni även göra det mesta av det som ingår i paketet Africa with comfort, bland annat besöka slavfortet Bunce Island, nationalmuseum, olika vackra stränder, chimpans räddningscenter. Ni kommer bo de resterande nätterna på MAFILTON GREEN RESORT, som ligger vid havet nära Freetown. Därifrån gör vi dagsutflykter till natursköna platser och till den myllrande storstan.

Under resan kommer ni få ta del avlandets speciella och dramatiska historia. Det kommer finnas många chanser till möten med människor, avkoppling och shopping.

Det fullständiga reseprogrammet

Vi hämtar upp er vid flygplatsen och tar er över floden på en färja på väg mot MAFILTON GREEN RESORT. Vid sen ankomst kommer ni istället sova över på ett guesthouse i närheten av flygplatsen. Dagen efter tar vi i lugn och ro färjan över floden och åker till MAFILTON GREEN RESORT. Redan under denna första resa kommer ni få många upplevelser av det afrikanska gatulivet.

Under de kommande dagarna är följande utflykter inplanerade:
Vi gör en heldagstur till den kända slavön Bunce Island, dit tusentals slavar fördes innan de fraktades över Atlanten. Vägen dit går på slingrande grusvägar på landsbygden och passerar ett antal byar. Väl framme i byn Rotomba tar vi en liten båt över till Bunce Island, där vi får en guidad tur. https://whc.unesco.org/en/tentativelists/5745/

Någon dag åker vi till den livliga marknaden i Waterloo. Där får ni känna av pulsen på gatumarknaden, men slipper bli ansatt av försäljare. I Waterloo kan ni bland annat inhandla fina tyger.

Sierra Leone har världens näst största population av vilda chimpanser, så att besöka räddningscentret för chimpanser är ett måste. På Tacugama får ni en guidad tur där de berättar om sin verksamhet. https://adventure.com/tacugama-chimpanzee-sanctuary-sierra-leone/

Ni får en stranddag vid Tokeh, där vi beställer grillad mat på stranden. Där finns också möjlighet att strosa runt i byn och prata med folk.

Ni besöker natursköna Bureh Beach  där ni äter lunch vid surfingklubben. Den som vill kan strosa runt och undersöka omgivningen eller bada.

För de som vill finns möjlighet att ta en båttur till natursköna Banana Island. Har ni tur kan ni få se delfiner under färden. (Ingår ej i priset.)

Vi kör bilen in till centrum där ni ser det kända och historiska Cottontree och upplever det fascinerande gatulivet. Du kommer under bilresan se hus som visar spår av landets slavhistoria. I centrum kommer vi också besöka marknader och nationalmuseet. Du kommer uppleva många saker längs med vägen.

Beroende på hur resans dagar infaller, kan vi erbjuda ett kyrkobesök för de som vill uppleva en för oss ovanlig söndagsmässa.

Ett besök av fiskmarknaden i Tumbo är ett måste. Varje dag ser vi från hotellet hur fiskebåtarna är påväg till Tumbo för att sälja sin fisk. När vi kör längs med gatorna i byn kan man se det mesta som händer i människors liv.

Vi tar en dagstur till östra delarna av Freetown där vi besöker familjer och pratar med några av barnen vi stöttar med skolgång. Längs med vägen passerar vi några platser som fick betydelse vid inbördeskriget.

Vi erbjuder också avkopplande dagar på hotellområdet eller närliggande stränder som du kan promenera till. Du har tid att på egen hand utforska omgivningarna.

Utöver dessa dagsutflykter åker vi inåt landet till Tiwai Island och guldgrävarbyn Mongere. Resemat tar vi med oss och stannar längs med vägen för att äta. Det kommer ta en hel dag att resa till Tiwai Island, därför vi startar tidigt på morgonen. Vägarna är i varierat skick, vilket gör att man aldrig vet vilka utmaningar och upplevelser man får längs med vägen. Väl framme tar vi en gummibåt över floden till ön Tiwai Island. På ön finns en forskningsstation som bland annat forskar om den extremt ovanliga Pygmé flodhästen. Sierra Leone är nästan det enda stället på jorden där detta djuret lever. Likaså är Sierra Leone hemvist för några av världens mest ovanliga fåglar. Djuren på ön lever i frihet, vilket gör det än mer fascinerande när man får se dem. Ni övernattar i tält på ön. Dusch och toalett finns. 

Nästa dag, efter att ni sett det ni vill, ger vi oss av till Bo. Vi kommer titta runt i centrala Bo och gå till marknaden. Vi övernattar i Bo och åker efter frukost vidare till Mongere. Vi installerar oss, äter lätt lunch och tar ett kvällsdopp i floden innan det blir kvällsmat. Vi kommer nog träffa Town chief, då det tillhör god sed att berätta att man besöker byn och vill stanna några dagar. Ni är även fria att bekanta er med lokalbefolkningen.

När morgonen kommer, äter vi frukost och ser vad byn kan erbjuda oss för upplevelser. Om ni är intresserade kan vi säkert få gå och se på deras odlingar. Några av guldgrävarna vill säkert visa upp sina kunskaper i guldvaskning i floden. Eventuellt kan vi köra till de lite större utgrävningarna och titta. Skolan tar gärna emot studiebesök. Strosa gärna omkring och visa er intresserade av hur de lagar sin mat eller hur de gör sina andra sysslor. Oanade möten kan plötsligt uppstå om man bara ger sig tid att prata med människor. Vill ni fotografera så tillhör det god sed att först fråga innan man fotograferar en annan människa. 

Vi bor i ett av de lite nyare husen som är uppbyggt efter att husen brändes ner under inbördeskriget 1992- 2002. Ni sover i byn 3 nätter och har tillgång till toalett.

I vilken ordning vi gör dagsutflykterna och exakt vilken dag vi åker till Tiwai och Mongere kan vi inte ange, då vi måste anpassa oss efter rådande omständigheter. I ett Land som Sierra Leone är det svårt att detaljplanera, då det ofta dyker upp saker som gör att man måste vara flexibel. Men med rätt inställning så blir sådana saker en berikande del av resan.  

I priset ingår alla transporter, inträden, färja, guider, boende i byn, hotell, frukost, en måltid per dag på MAFILTON GREEN RESORT, måltider under resan till Tiwai och Mongere, (ej restaurangbesök.) OBS! Flygbiljetten ingår ej.

Om du reser själv är det inget problem då vi kommer resa som en grupp. Du kommer då dela rum med någon eller så får du ett eget rum, beroende på antal resenärer och rum.

Det som INTE ingår är:

Flygbiljett
Dryck
De måltider där ni äter på någon form av restaurang utanför hotellet. 
Under vistelsen på MAFILTON GREEN RESORT ingår frukost och en måltid om dagen. 
Frivillig dricks
Eventuella extratjänster som du själv valt, ex resa till Banana island

Inför resan kommer vi ger er all information ni behöver veta angående packning, vaccinationer, valuta, uppskattad fickpeng, adaptrar, visum o.s.v. 

Vi reserverar oss för att programmet kan komma att ändras lite utifrån händelser som vi inte har kontroll över. 

Om det är färre än 4 deltagare kommer vi eventuellt inte ha möjlighet att genomföra resan och ni kommer då få pengarna tillbaka.

Priser & mer information

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close